Sagan om en fantasi

I början av månaden hade jag en fantasi ett galen dröm, jag fick för mig att jag kunde åka mer mil skidor än Olov Öström nu så här i slutet av månaden är det dags att summera.

 

Efter en liten trevande inledning av mig med inte så många mil i bena, medan Olov var och dunka på uppe i Trysil, så han lyckades koppla redan från början ett rätt bra grepp om tävlingen. Men någon vecka in i månaden fick jag ett infall och fick en riktig bra vecka och tog in, och jag vet från några källor att Olov blev lite nervös att jag skulle gå om. Men efter en den bra veckan blev jag sjuk och kunde inte träna på 9 dagar. Under denna tiden var Olov iväg på skidläger och saken var i stort sett redan avgjord, det fanns ingen chans att jag skulle kunna hämta in det avståndet han skaffat sig. Det som skulle kunnat jämna ut siffrorna var det skidlägret jag var på nu i helgen, men jag kände mig lite seg i kroppen och eftersom lägret var fokus teknik så blev det inget mil jagande. Men jag var inte den enda som var på läger i helgen självklar var Olov också iväg på ett skidläger och dundrade till med 180km tisdag till söndag. Jag är mycket imponerad, jag erkänner mig besegrad och lyfter av hatten.

 

Sammanställning:

 

Johannes: 271km

Olov: 717km

 

Den faktiska mängden är lite missvisande då jag tagit rent av funbeat, där jag tex inte har redovisat distansen när jag hade teknikträning då jag inte hade med mig min gps klocka. Men det spelar ingen roll Olov utklassade mig.


Life in technicolor

Nu ser jag tekniken nu kan jag det, jag kan åka skidor, i alla fall om sade ledarna på skidlägret jag har varit på att jag har en fin teknik. Känns skoj :) Helgen har tillbringats på Långberget där det var ett så kallat vasaloppsläger. Fokusen under hela helgen har varit skidåkning och skidteknik. Jag har ju tyckt att jag inte har åkt så himla bra skidor så för mig var detta guld värt, att få komma och under några intensiva dagar nöta olika teknikövningar. Nu börjar det svåra för att få ut så mycket av lägret som möjligt nämligen att ta vara på alla tips man har fått.

 

På lägret fans det möjlighet att göra ett konditionstest där man åkte lugnt 3minuter tävlingsfart 3 min och maxa i 3minuter. Med hjälp av en special pulsband så fick man fram lite olika värden, jag väntar på att få filen skickad till mig, men när christer skoog gick igenom mina testvärden så tyckte han att det såg mycket bra ut och att jag förmodligen skulle få ännu bättre värden om det var löpning man hade utfört testet med. Det var skoj att höra tyckte jag. Något som inte var lika skoj vara att han sa att jag skulle träna mer >2h pass, vem har tid med det? Jag har ju knappt tid att skriva här, Men ska man bli bra så får man prioritera och nu ligger prion på att vila.


Små små steg

Med små små  steg, nästan trippandes, utfördes dagens träning i ett Karlstad vars gator är hala, mycket hala. Dagens pass var Stads-OL intervaller men då jag hade glömt en liten lampa så jag kunde se kartan blev det mer kartminne och följa ryggar, vilket är okej när det är träning:).

 

Detta var mitt första riktiga löp pass på över tre veckor och med tanke på min förkylning förra vecka tyckte jag jag höll ihop det okej. MEN egentligen var det ett rent katastrof pass då jag låg på mycket högre puls än vad jag fick ut i löpningen, men det kommer. Planen ser ut som så att februari kommer jag fortsätta att köra en hel del skidor med inriktning mot teknik, som jag förhoppningsvis lär mig i helgen, men jag hade även tänkt att börja trappa upp löpningen så att det blir minst två bra löp pass per vecka. I mars efter vasan så tänkte jag köra mycket löpning och lite skidor.

 

I morgon är det kylklampen jag ska försöka att ta ett efterlängtad första plats efter tre stycken andraplatser på tre försök.


I Stockholm

I Stockholm, Länna utanför Huddinge avverkade jag mitt första pass på över en vecka. Eftersom jag varit förkyld hela veckan, och fortfarande inte är helt 100%ig så tog jag det lite ganska lugnt. Det var helt okej spår som gick kors och tvärs över, man fick verkligen hålla koll så man inte krocka med någon. Tekniken som jag tyckte börja komma innan jag blev sjuk var helt som bortblåst, det kändes verkligen som om det var mina första kilometrar för året, detta var självklart rätt knäckande att känna eftersom det inte är så långt kvar till vasaloppet.

 

Filmen visar när jag stakar, kan väl säga att jag inte tycker det ser alltför bra ut men bättre ska det bli.

 


Jag får liksom ingen ordning

Den här förkylningen jag har, ja ni ska bara veta, inte kul alls och så typiskt att när man har kommit igång bra med träningen så åker man på en veckas sjukdom.

 

Så vad gör man om man inte kan träna men vill så gärna göra det, jo man kolla på filmer om folk som tränar. Denna veckan har jag sett på två spännande dokumentärer om ultarlöpare. Den en handla om tre snubbar som sprang igenom HELA Sahara öknen på typ 111dagar. Den andra handlade om en kille som åkte runt i USA och sprang ett marathon i varje delstat under 50 dagar, ett marathon per dag alltså. Det imponerar på mig oerhört vad dom gör med sina kroppar, springa så långt även om dom inte springer så snabbt sliter nog en hel del. Och självklart sätter det myror i huvudet på en tänk om jag skulle göra något liknande, typ springa igenom Sverige. Men jag tar och suger på den karamellen ett tag och låter det bara vara en tanke, mitt år är tillräckligt schema lagt med aktiviteter.

 

Jag lämnar er med en liten teaser inför ett kommande inlägg, jag har förhandlat med hjärnan bakom http://lidkopinallover.blogg.se och han har lovat att skriva ett gäst in lägg om en lite speciell träning vi gjorde förra året. Håll till godo


99 Problems

Redan på morgonen innan jag ens hunnit att öppna ögonen och vaknat så känner jag hur problemen börjar hopa sig. Det första problemet hör jag med hjälp av minna öron, smattret mot rutan tyder på att det regnar vilket innebär töväder, det var dagens första tanke. Något annat som jag märker av utan att behöva öppna ögonen är att min hals är sämre än vad den var då jag la mig, vilket betyder ingen träning i dag heller så Olov kan dra ifrån rejält i vår ”mest mil i Januari” tävling. Har inte riktigt koll på hur det står i tävlingen, men jag vet att jag tog in en del denna veckan fram till helgen, så det känns segt att tappa två dagar med träning.

Nu blir prio ett att försöka att bli frisk sedan så får mil tävlingen bli som den blir, det är ju skidläger torsdag till söndag i Mattila nästa vecka så jag vill vara frisk tills dess.


Perfect plan

Nytt år och en ny års plan måste planeras. Som jag har nämnt tidigare här på bloggen så är mina mål under nästa år är att göra en svenskklassiker och köra Kalmar ironman. Det som är bra med att köra en svenskklassiker är, tycker jag, att tävlingarna ligger rätt bra utsprida på året så man har tid på sig att ställa in sig på den nya grenen. Men det är klart att jag satsar olika hårt på dom olika disciplinerna. Vasaloppet och Lidingöloppet tror jag att jag kan göra bra tider på så mot dom försöker jag spetsa formen så jag kan prestera på topp. Vätternrundan och vansbrosimningen är mer att ta sig igenom och se det som ett bra träningspass. Det största målet då jag vill prestera som allra bäst är Kalmar Ironman den 7 augusti. Jag har även tänkt att springa Göteborgsvarvet och försöka att få en hyfsad bra tid där.

Så här ser min preliminära årsplan ut

 

Som det ser ut nu så är det stora luckor då man kan träna på mycket, men jag vet att det är lite mindre orienteringstävlingar under året som jag kommer att springa, men det är inget jag försöker vara iform till, utan formen får vara som den är, det är träningen som är viktigast i det skedet av året.

 

Jag lämnar er med en liten lista över rekord som jag vill ha, jag tror inte jag kommer att ta alla i år men några hoppas jag på.

 

21km löpning sub 1.20h

 

42km löpning sub 3h

 

Vätternrundan sub 10h

 

Vasaloppet sub 6h

 

Vansborsimmet ?

 

Lidingöloppet sub 2h

 

Kalmar ironman sub 11h

 

6h-lopp över 70km

 

btw idag var jag lite förkyld när jag vakna så jag ställde in dagens träning och tar en vilodag. Bättre en vilodag än tre sjukdar.


Detta har hänt

Redan andra helgen på det nya året kom första träningslägret. Denna gången skidläger i Tandådalen, och äntligen börjar det lossna lite i skidåkningen för mig. Det är nog så att det krävs några mil i kroppen innan skidtekniken börja sitta. Under lägret som sträckte sig från onsdag till söndag, även om vi inte åkte något på söndagen, skrapade jag ihop 11 mil skidor. Det kunde blivit mycket mer men då snön öste ned vid några av passen så orkade jag inte köra überpass.

Dom som jag var på läger med är duktiga skidåkare som redan har jagat måååååånga mil denna säsong, så enda gången jag såg deras ryggar var när vi just stuckit ut eller då jag kom ikapp när de stannat för att dricka lite.

1: JW under 5.30 på Vasaloppet 2: JL ca 5.30 på Vasaloppet 3: Jonas Leandersson flera JVM/JSM medaljer i orientering, med i talanglandslaget 4: Råberg JSM silver i nattorientering för några årsedan

1: JW under 5.30 på Vasaloppet 2: JL ca 5.30 på Vasaloppet 3: Jonas Leandersson flera JVM/JSM medaljer i orientering, med i talanglandslaget 4: Råberg JSM silver i nattorientering för några årsedan. Killen med ryggen mot kameran: Karl Levin bland annat stafett DM-guld i skidor

 

En annan grej som jag har gett mig in på är att jag har utmanat en ”gubbe” i att samla skidmil under Januari månad. Denna gubben är inte vem som helst utan Olov Öström skidälskare och en seg jävel. Han lägger lätt 4mil bakom sig per pass, och nog fick jag mig en chock när jag kollade hur mycket skidor han redan åkt under Januari. Han har 26mil, registrerat på funbeat i skrivandet stund, vilket som kan jämföras med mina 15,5mil så han har redan kopplat ett rejält grepp, Så januari blir en riktig skid mängd månad om jag ska ha någon chans att slå honom.

 

När vi åkte hem ifrån lägret så passerade vi starten på Vasaloppet. Det är bara 54 dagar kvar nu.


Skidor, skidor SKIDOR

”Vad skönt det känns att all träning man har lagt ned under vintern ger resultat” ”oj vad stark jag är i stakåkningen” ”Skidformen känns mycket bättre än förra året” ”Jag längtar tills nästa skidpass” ovanstående citat är tagna lite på måfå från bloggar jag följer. Kul för dom tycker jag, men min verklighet ser helt annorlunda ut.

 

Nyårs helgen spenderade jag med några vänner upp i deras stuga i blyberg utan för mora. Självklart var vi ute och testade vasaspåren, och visst var det bra spår och mängder med folk i dom vilket var skoj. Något som inte var lika roligt var att skidåkningen inte lossnat riktigt för mig än. Jag vet att jag inte har den bästa tekniken och att jag inte kan hänga på mina snabbare kompisar, men jag vill vara bättre än så här i alla fall. Jag tar dock med mig två saker från helgen i blyberg det första är lite träningsvärk i mage rygg, vilket jag är glad över då jag tar det som ett tecken på att jag använder dom i stakningen. Det andra är ett par nya skidor, ett par madshus nanosonic, killen i affären sa att bättre spann för mig kunde man inte hitta.

 

Vidare i januari så kommer det att bli mycket skidor så jag tror nog att jag ska kunna få en fin skidform till vasaloppet. Det är bara en helg i januari som jag inte ska på ett skidläger så då förstår ni att det kommer förhoppningsvis att läggas några mil bakom mig under januari månad.


RSS 2.0